Focus houden en je intuïtie volgen
16 oktober 2022 

Focus houden en je intuïtie volgen

Herken jij dat ook wel eens dat iets heel simpels toch een grote impact kan hebben? Mij is dat laatst overkomen. 

Ik heb namelijk meegedaan aan een workshop Indische voormoeders. Heel toepasselijk voor mij want ik heb Indische voormoeders. Geen idee wat ik ervan kon verwachten. Lang verhaal maar ik ben doorverwezen door iemand die iets in mij herkende betreffende migratieachtergrond. 

'Ook al ben je hier geboren’, je wortels liggen in Indonesië. Goed, het resoneerde bij mij en ik ging op zoek met de link die ze mij gaf. Direct kwam ik op de website van Monique Bolung. Gespecialiseerd in Indische voormoeders en de workshop was gelijk al in dezelfde week op zaterdag. 

De vraag die ik had uitstaan is 'focus' houden. Anderen die mij kennen zullen waarschijnlijk zeggen 'dat doe jij toch altijd als de beste'. Toch voelde dat voor mij anders. Ik ben een gedreven persoon maar als het erop aankomt dan laat ik het soms toch afweten. De belemmeringen als 'doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg' of 'bij nader inzien denk ik toch niet dat het wat kan worden'. Wel mijn mond vol hebben over het vertrouwen dat ik in mij heb en dat ik vertrouw op mijn toekomst ... Toch deed ik het niet. Hard werken wel. Maar echt staan voor wat ik in mijn hart voel NEE!

Na het voorstelrondje kwam de geschiedenis. Monique verteld. Eigenlijk bestaat Indonesië nog niet zo heel erg lang. Pas in 1600 is het bestaansrecht van Indonesië ontstaan. Zo vertelt ze. In Nederland was er helemaal niets. Ze moesten handeldrijven met producten van een land wat ver, ver hier vandaan ligt. Zo vertrok de VOC met geronselde weesjongens naar Indonesië. De weesjongens kregen de boodschap om met inheemse vrouwen kinderen te krijgen. Zodat die kinderen trouw blijven aan NL. En zo gebeurde het. 

Daar is de fragmentatie van rouw en verlies ontstaan. Het dragen voor de indo’s speelt hierin een belangrijke rol en dat vindt zijn weg in: altijd doen of alles goed gaat, je praat niet over de nare dingen. Als indo’s onder elkaar spreek je niet over verdriet zoals wij hier in het westen doen maar dan voel je het verdriet. Je doet dan iets voor die ander maar je praat er niet over. 

Dat is wat ik ook heb gedaan. Het voelen van het verdriet en hoe ver dat rijkt in de lijnen door. Het niet vragen, niet doorvragen, altijd maar hard werken, niet klagen. Ik herken het van mijn moeder. En ook al wilde ze het niet, indo zijn zat meer in haar bloed dan ze wilde. 

In de workshop heb ik ervaren dat ik meer Indisch ben dan ik had gedacht. Wel 90%. Maar het grootste cadeau moest ik nog krijgen. Toen ik werd gevraagd om representant te zijn voor iemands verhaal stond ik voor de Indische voormoeders. 

De vrouw in kwestie wilde wel contact maken met haar Indische voormoeders maar kon geen contact maken. En Ik stond daar heel heftig, ik kon niet bewegen met mijn hoofd gebogen naar beneden en keek haar verre van aan. Ik voelde schaamte, er is iets afgepakt van mij, de afwijzing genegeerd zijn. Op de vraag of ik toch met 'mijn dochter' contact wilde maken, gaf ik aan dat ik dat niet wilde. Omdat ze het niet willen, ze wil de pijn niet voelen van haar Indische voormoeders.

Ik begrijp nu zoveel meer, mijn moeder maar ook mijn eigen gedrag. Ineens kreeg alles een plekje. Ik ben er trots op dat ik Indisch ben en ik ben ongelooflijk gelukkig dat ik dit heb mogen voelen en hoe mijn voormoeders zich hebben gevoeld. Daarnaast ben ik ook ongelooflijk trots dat het bij mij eindigt. 

Herken jij dat ook dat je jezelf bezighoudt met ogenschijnlijk iets 'simpels'  en of dat nu 'focus' is of tijd voor jezelf, dingen willen afmaken of keuzes kunnen maken, maar dat het kan zijn dat er meer achter zit.

Al jaren help ik mensen het beste uit hun zelf te halen. Nu mijn gedrevenheid een andere dimensie heeft gekregen ben ik nog meer gemotiveerd om dat ook voor jou te kunnen betekenen.

Als je dit leest en je wilt op de hoogte blijven schrijf je dan in voor mijn nieuwbrief. 

Ben je overtuigd dat ik je kan helpen dan krijg je als lezer 5% korting op welke dienst dan ook. Of het een horoscoop is of een tarot reading. Met de code 'voormoeders5' krijg je deze hele maand automatisch de korting verrekend. 

Ik wens jullie een fijn weekend en graag tot ziens!

Selamat tinggal

Over de schrijver
Reactie plaatsen